Toon alles

Andacht Catharinakerk Doetinchem

ZINGEN TIJDENS DE ANDACHT IN DOETINCHEM 20 januari 2018

Het UGK was uitgenodigd om op zaterdag 20 januari de Andacht op te luisteren met liederen die passen in de sfeer van de Andacht. Daarvoor hebben Gerard en de MUCO mooie religieuze liederen uitgezocht die van eind december tot midden januari stevig geoefend werden op onze repetitie avonden.

Om kwart voor drie werden we verwacht in de grote Catharinakerk op het Simonsplein. Elske te Lindert, de Cantor van de kerk, had voor een tribune gezorgd met ouderwetse eiken stoelen met matten zitting.
De duizendpoot Elske – kijk maar op haar site www.elsketelindert.nl – is een heel talentvolle jonge vrouw zonder enige kapsones. Ze schrok er niet voor terug om stoelen van de zolder te halen en met “de bok” voor de dirigent te sjouwen.
Ze verwelkomde ons hartelijk en gaf ons meteen een compliment voor onze outfit, daarna legde ze ons het hoe en waarom van de Andacht uit. Dit woord is de Duitse vertaling van ons woord Lof, bekend bij de katholieken onder ons. Het is bedoeld als een moment van rust en bezinning aan het eind van de drukke (werk) week en wordt sinds januari 2016 elke derde zaterdag van de maand gehouden.

Toen iedereen een plaats had gevonden, al dan niet naast de vertrouwde buur, kwam Gerard binnen en konden we aan het inzingen en het doornemen van het programma beginnen. (Zie onder). Omdat Elske zelf niet op stem was, heeft ze in Marjo Harmsen een soliste gevonden met een geweldige stem, we waren erg onder de indruk van haar prachtige geluid en de manier waarop ze het Laudate van Mozart zong.

Tijdens de pauze was er voor koffie en thee gezorgd en konden we een half uur “abschalten”. Intussen liep de kerk aardig vol en gingen we weer naar onze plaats. We hebben goed gezongen, een paar kleine foutjes daargelaten, volgens Gerard.

Het staan op de tribune was fijn omdat iedereen een ruim zicht had op de dirigent en we kregen te horen dat er goed werd gekeken, zodat de stemmen ook gelijk klonken. De akoestiek van de grote kerk is uitstekend en het zingen ging daarom heel gemakkelijk. Wel was het ongewoon en een beetje eng om je eigen stem zo duidelijk te horen. Binnen 40 minuten was de dienst ten einde en gingen we met een goed gevoel naar huis. De mannen hebben eerst nog prima meegeholpen met het opruimen van de stoelen en de tribune. Bedankt daarvoor!

Chris van de Meerendonk 22-01-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer foto’s van het Andachtconcert

Programma Andacht op 20 janauari 2018:
Piano: Lied ohne Worte in A. F. Mendelssohn

V. Licht dat ons leven doet,
God in ons midden,
Liefde die ons draagt.

Aansteken kaarsen

Cantique de Jean Racine, G. Faure
Psalm 42 F. Mendelssohn
Tekst: Psalm 42 uit ‘Psalmen vrij”, H. Oosterhuis
Benedictus K. Jenkins
Ave Verum K. Jenkins

Stilte

Tekst: Zegenbede over de stilte, J.S. Pickard

Laudate Dominum W.A. Mozart
Verleih uns Frieden F. Mendelssohn

Zegenbede
V. Moge God jullie zegenen en behoeden,
A. Amen.

De volgende Andachten zijn op:
17 februari, 16.30 uur, Elske te Lindert en Theo Menting
17 maart, 16.30 uur, Cappella Phos Hilaron o.l.v. Theo Menting
31 maart, 16.30 uur, Stabat Mater G.B. Pergolesi