Toon alles

Kunst aan de keukentafel

Eind 2020 deed ik mee met het project Kunst aan de Keukentafel van Amphion Cultuurbedrijf (voorheen de Gruitpoort). Ik ben heel enthousiast over dit project. Ik had erover gelezen in een bericht van de Freewheelclub. Eerlijk gezegd ben ik gevallen op de titel, ik vond het zo origineel! Dat zoiets in coronatijd naar je toekomt, dat vind ik geweldig. En dat het zo op maat is, ook geweldig. Je kunt kiezen voor schilderen, zingen, een instrument bespelen, schrijven… er kan heel veel.

Ik dacht toen, ik ga eens bellen. Ik woon net in een nieuw appartement en ben zoekende hoe ik voortaan mijn tijd ga indelen. Ik kreeg een kennismakingsgesprek met iemand van Amphion bij mij thuis, heel gezellig. We hebben afgesproken dat ik met een andere deelnemer en een kunstenaar aan de slag zou gaan, samen tekenen, dat was mijn wens. Het is stom toeval, want degene die in mijn oude huis is komen wonen, is aan mij gekoppeld. En de kunstenares die met ons aan de slag ging, woont tegenover mijn nieuwe woning.

We hebben samen drie lessen gehad. Stap voor stap zijn we verder gaan tekenen, passend bij ons niveau. Het zet me aan het denken, heeft een begin gemaakt om zelf verder te gaan en er plezier in te krijgen. We zijn ook bij de kunstenares in haar atelier geweest.

Het lijkt misschien alsof dit project alleen bedoeld is voor heel kwetsbare ouderen. Dat is een misverstand. Het is niet dat ik afhankelijk ben van zorg, ik heb ook zat leuke dingen te doen en heb geen hulp. Maar ik ben nu goed, je weet niet hoe dat later gaat. Dan heb ik nu in ieder geval al iemand gevonden om creatief mee bezig te zijn, dan is die drempel niet zo hoog. En dit is iets wat je ook kunt doen als je bijvoorbeeld wat minder goed ter been bent. Maar bovenal doe ik dit, omdat ik er veel plezier aan beleef.

Mensen zeggen soms: “Ik ben niet creatief”. Je hoeft niet creatief te zijn, als je er maar lol aan beleeft, dan is het winst. De aanpak, het geven van handvatten: hoe begin je? Hoe zet ik het werk op? Daar heb ik meer over geleerd. We zijn begonnen met kijken, wat vind ik mooi, waar ligt mijn interesse. Vervolgens met het tekenen, met als basis overtrekken, intekenen en afdrukken. Daardoor groeit je werk heel geleidelijk.

Het is nu lastig om verder te gaan vanwege corona. Maar ik ga zeker weer afspreken met degene met wie ik Kunst aan de Keukentafel beleefd heb. Het krijgt zeker een vervolg.

Nieuwsgierig en wil je hier meer van weten? Neem gerust contact met mij op. Natuurlijk kan dit ook rechtstreeks via Kunst aan de Keukentafel. De informatie hierover staat in bijgevoegde flyer.

Thea Aarendonk

 

Ik geef de pen door aan Henny Beekema

 

 

2020 LLK flyer Kunst aan de Keukentafel