Toon alles

Toespraak naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van het UGK

Als ik recensent van de krant zou zijn geweest, dan waren de volgende twee zinnen mijn openingszinnen geweest. Op zondag 22 oktober hebben drie Ulftse koren in een uitverkocht DRU – theater een concert gegeven ter gelegenheid van het 70 – jarig bestaan van het UGK. Alle drie de koren, het UGK, de Ulftse Nachtegalen en Luscinia hebben het beste van hun kunnen ten gehore gebracht.

En dat, beste mensen, is wat er gistermiddag is gebeurd. Jullie hebben samen met de fantastische koren van Ben Simmes het publiek een prachtige muzikale middag bezorgd. En daarom kan ik niet anders zeggen dan dat ik enorm trots ben op wat jullie gistermiddag hebben neergezet. Deze uitvoering kan met gemak geplaatst worden in de top vijf van beste uitvoeringen in de tijd dat ik dirigent ben van het UGK. Jullie hebben precies gedaan wat ik jullie heb gezegd: geen spanning opbouwen, maar genieten van de muziek en de uitvoering die wij eraan hebben gegeven. Het was voor mij als dirigent een feest om dit concert te mogen dirigeren.

Vanuit het publiek heb ik ook heel veel mooie reacties gehad. Het mooiste commentaar hebben we natuurlijk als vanouds van Annie van Os gekregen, al weet ik niet of ze ooit zo lyrisch is geweest in haar commentaar als nu. Verder was het José Gruwel opgevallen dat de dames weer met hun meisjesstemmen zongen, iets wat de uitvoering van de werken zeker ten goede is gekomen. Het is wat mij betreft een zeer geslaagde middag geworden.

Graag wil ik nu wat bedankjes uitspreken. Ik wil de technicus van de DRU bedanken die zijn uiterste best heeft gedaan om alles voor iedereen goed hoorbaar te maken. Verder veel dank aan Theo Soontiëns die op zijn geheel eigen wijze cachet aan dit concert heeft gegeven.
Ook wil ik onze eigen solisten: Frieda, Alma, Anton en Leo heel hartelijk bedanken voor hun inzet. Zij kwamen zelf met idee om de solo’s voor hun rekening te nemen en ze hebben daar veel extra tijd in gestoken om alles goed in te studeren.
Applaus voor de solisten.

Een heel speciaal woord van dank aan onze gastzangers. Ik waardeer het zeer dat jullie naast al het werk dat je hebt bij je eigen koren, ook nog de moeite hebt genomen om veel tijd en energie te steken in de voorbereidingen van ons concert.
Een extra woord van dank aan Ferdi die direct aanbood om de mp3 – files te maken en daar ook veel tijd in heeft gestoken. Ik vond het ontzettend fijn om met jullie te mogen werken en ik ga jullie ontzettend missen.
Applaus voor de gastzangers.

Dan natuurlijk de Ulftse Nachtegalen en Luscina, Ben en Jelmer Simmes. Vanmorgen heb ik Ben deze mail gestuurd:
Beste Ben, Ik ben je ontzettend dankbaar dat je gisteren, ondanks dat je ziek bent, toch bent gekomen om jouw bijdrage te leveren aan ons jubileumconcert. Want één ding is zeker: als je niet had kunnen komen, zouden wij als publiek ontzettend veel moois hebben gemist. Wat hebben jouw koren weer prachtig gezongen; het ene pareltje na het andere pareltje kwam voorbij. Het kan niet anders of jij moet heel trots zijn op
deze koren. En wat is het fijn dat deze jonge meiden en deze jongeman zoveel plezier hebben in het uitvoeren van deze prachtige muziek. Ik vond het daarom ook een voorrecht dat ik jouw koren mocht dirigeren tijdens onze gezamenlijke optredens. Ik hoop dat je snel weer herstelt, want de drukke kersttijd komt eraan. En uiteraard wens ik je nog veel succes toe in de toekomst met de Ulftse Nachtegalen en Luscinia.
Wil je ook mijn welgemeende complimenten overbrengen aan Jelmer voor zijn prachtige vioolspel.
Hartelijke groet, Gerard Rutjes

Stel dat Ben echt niet had kunnen komen, wat hadden we dan veel gemist. Vanaf de eerste tot en met de laatste noot was dit een indrukwekkend en ontroerend optreden. Wat mij als dirigent zo fascineert als ik naar het optreden van deze koren kijk en luister: de enorme chemie die er is tussen de dirigent en deze koren. Hoe dit vormgegeven wordt, is werkelijk uniek. Verder speelt Ben op een fantastische manier piano en samen met het prachtige vioolspel van Jelmer is het echt een eenheid. Maar jullie hebben mij gistermiddag ook het gevoel gegeven dat er chemie was tussen jullie en mij. We hebben op een hele fijne manier met elkaar gemusiceerd!

En dan een heel speciaal woord van dank aan mijn rots in de branding: Henk Bennink. Hoe belangrijk is het voor een dirigent en voor een koor als je een pianist hebt, waar je altijd volledig op kunt vertrouwen en die zich altijd voor ieder concert tot in de puntjes voorbereid. Dat je een pianist hebt die niet eens aan een half woord maar aan een kwart woord al genoeg heeft. Vele keren heb ik, sinds ik vanaf 2004 dirigent van dit koor ben, jou mogen bedanken voor de fijne manier waarop jij ons koor hebt begeleid en dat heb je gistermiddag opnieuw met verve gedaan!
Applaus voor Henk Bennink

En dan dames en heren ons bestuur! Niets is aan hun aandacht ontsnapt en alles, maar werkelijk ook alles, hebben ze tot in de puntjes geregeld, zodat wij gisteren een fantastische dag hebben mogen beleven. En als ik zeg dat ze aan alles gedacht hebben, is dat ook zo. Toen ik een mailtje stuurde met de vraag of er al gedacht was aan een gastoptreden tijdens ons komende kerstconcert, bleek dit ook al geregeld te zijn. Vier dames van Luscinia, waaronder Maartje en Maaike, vormen samen de zanggroep Petit Four en zij hebben toegezegd om dit gastoptreden voor ons te verzorgen en daar zijn wij heel blij mee! Dit om maar even te illustreren dat het bestuur werkelijk aan alles heeft gedacht. Heel erg bedankt voor jullie inzet en zonder de anderen te kort te willen doen een speciaal woord van dank aan Anton Visser die ontzettend veel werk heeft verricht. Eén van die activiteiten is samen met de jubileumcommissie het samenstellen van het schitterende jubileumboek. Ik ben er gisteravond toen ik thuis kwam, meteen in beginnen te lezen. Tineke: heel fijn dat jij hiertoe het initiatief hebt genomen.
Applaus voor het bestuur.

En dan jullie, de leden van het UGK, die enorm hard gewerkt hebben om mag ik wel zeggen dit prestigieuze programma uit te voeren. Wat hebben jullie hard gewerkt! Dit is ook weer tekenend voor het UGK, dat iedereen er meer dan 100 procent voor geeft om tot deze geweldige prestatie te komen. Ik ben echt heel erg trots op jullie en ik hoop dat ik nog een hele poos dirigent mag blijven van dit prachtige koor.
Applaus voor jezelf.

Gerard Rutjes